Μαθητών

Το πρόγραμμα «The Tipping Point» στο 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου

Για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά το σχολείο μας, το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου, συμμετείχε στο πρόγραμμα «The Tipping Point», το οποίο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Κρήτης. Στόχος της δράσης αυτής είναι να συμβάλει στη λήψη πιο συνειδητοποιημένων αποφάσεων των νέων σε ό, τι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους πορεία και να τους επιτρέψει να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες, πέρα από τα στερεότυπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα βοηθάει μαθητές και φοιτητές που βρίσκονται μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας να συναντήσουν, μέσω live video, ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο, που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από την άνεση της τάξης τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την πλατφόρμα 100mentors, μέσω της οποίας οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας ήρθαν σε επικοινωνία με αρκετούς μέντορες από διάφορους χώρους και φέτος.

 

Συγκεκριμένα, η πρώτη μας συνεδρία ήταν με τον κ. Βασίλη Σταυρόπουλο, personal trainer, με πτυχίο στη Φυσική Αγωγή και μια δεύτερη εξειδίκευση στη Διοίκηση και το Μάρκετινγκ Σπορ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη φυσική και ψυχολογική προετοιμασία επαγγελματιών αθλητών, τραγουδιστών και χορευτών πριν από την είσοδο των ερμηνευτών στη σκηνή.

Συνεχίσαμε με τον κ. Λουκά Κατικά, πτυχιούχο του Τμήματος Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Αιγαίου, με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Γεωγραφίας, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Ο κ. Κατικάς μας έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση τόσο για ότι αφορά στις Σχολές ανά την Ελλάδα όσο και για την επαγγελματική αποκατάσταση που έχει κάποιος, επιλέγοντας το πεδίο των ευρύτερων περιβαλλοντικών σπουδών. Παράλληλα, μέσα από την παρουσίαση, οι μαθητές είδαν ένα σύνολο εφαρμογών, προκειμένου να «οπτικοποιήσουν» τα αντικείμενα αλλά και τα επαγγέλματα που καλύπτουν οι περιβαλλοντικές σπουδές.

Οι συνεδρίες μας συνεχίστηκαν με τον κ. Ηλία Ξυδιά, ο οποίος είναι σήμερα ερευνητής της ομάδας RITS στο INRIA de Paris και Διδάσκων στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών και διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το υπόβαθρο και οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στους τομείς: σχεδιασμός κίνησης για αρθρωτά (articulated) ή κινούμενα (mobile) ρομπότ και στη ρομποτική εφοδιαστική. Οι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν και η επόμενη μέντοράς μας Ελίνα Χατζηχρόνογλου, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει στην COCO-MAT και στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Έχει δουλέψει στο σχεδιασμό των καταστημάτων του Salvatore Ferragamo και αργότερα σχεδίασε τα καινούρια καταστήματα του Calvin Klein σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Ασία. Στην Ελβετία ανέλαβε την ανανέωση της εικόνας των καταστημάτων του Davidoff και σήμερα εργάζεται για την Swatch. Η κ. Χατζηχρόνογλου ήταν μια πολύ γλυκιά και πρόθυμη κοπέλα, η οποία μίλησε στους μαθητές για τα δικά της μαθητικά χρόνια, τις ανησυχίες, τη σχέση της με το σχολείο και την οικογένειά της και τόνισε στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει.

Η κ. Βίκη Ευαγγελίου ήταν μια μέντορας από τον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ, με 22 χρόνια εμπειρίας στον χώρο. Τόνισε στους μαθητές πόσο σημαντικά είναι στην αγορά εργασίας, εκτός από τα πτυχία, τα ενδιαφέροντα που έχει κάποιος, το φιλότιμο, το να μπορεί να συνεργαστεί και να δουλέψει ομαδικά και γενικά το να έχει μια προσωπικότητα που να τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.

Ο Κωνσταντίνος Μουντρής ήταν ο επόμενος μέντοράς μας από των χώρο των θετικών επιστημών. Ο κ. Μουντρής, πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Βιοϊατρική φυσική, είναι σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Zaragoza της Ισπανίας. Το αντικείμενο της έρευνάς του είναι οι εφαρμογές της φυσικής στην ιατρική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν κάποιες ασθένειες, να δημιουργηθούν νέες τεχνικές θεραπείας ή να βελτιωθούν κάποιες ήδη υπάρχουσες. Ο μέντορας μίλησε στους μαθητές όχι μόνο για το αντικείμενο των ερευνών του αλλά και την εμπειρία του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διακίνησης φοιτητών “Erasmus”, την εμπειρία τού να ζεις και να σπουδάζεις στο εξωτερικό και τέλος την σημασία των ξένων γλωσσών αλλά και του προγραμματισμού Η/Υ στις σπουδές του.

Η κ. Μυρτώ Μυλωνά μίλησε στους μαθητές μας για το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου. Είπε επίσης στους μαθητές ότι τα δεκαπέντε χρόνια που εργάζεται δεν έχει σταματήσει να εκπαιδεύεται και ότι, αν αγαπάς το επάγγελμα σου, εξελίσσεσαι και εσύ μέσα από αυτό. Στην ερώτηση των μαθητών αν ήταν η πρώτη της προτίμηση στο μηχανογραφικό, η κ. Μυλωνά είπε ότι δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που “απέτυχε” στις εξετάσεις. Είπε πολύ σωστά ότι «η επιτυχία πολλές φορές είναι ψεύτρα, ενώ η αποτυχία κρύβει διάφορα δώρα. Ένα από τα δώρα είναι ότι ανακαλύπτονται καινούριες προοπτικές που δεν τις είχες σκεφτεί καν.»

 

Επιπλέον φέτος το Tipping Point υλοποίησε, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, τη δράση “Συνδέοντας σχολεία της Κρήτης με τον κόσμο του Τουρισμού” που είχε ως στόχο την ανάδειξη της αξίας του κλάδου του Τουρισμού ως επιλογής ακαδημαϊκής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση, που ήταν εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, που «βλέπει» πέρα από τα παραδοσιακά πρότυπα τουριστικών επαγγελμάτων και εμπειριών εντός της τουριστικής σεζόν, καθώς και στην κάλυψη της ανάγκης για ενημέρωση μαθητών για το συγκεκριμένο κλάδο.

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε σε 5 σχολεία της Κρήτης μεταξύ των οποίων και το 1ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση πραγματοποίησαν συνεδρίες με επαγγελματίες του χώρου και είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις, σχετικά με επιλεγμένες θεματικές ενότητες του τουρισμού. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι θέσεις εργασίας σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, τι σημαίνει ο τουρισμός για μια τοπική οικονομία, ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ποια είναι η καθημερινότητα ενός σεφ, πώς δημιουργώ τη δική μου τουριστική επιχείρηση, ποιος είναι ο ρόλος ενός ξενοδόχου, τι είναι το τουριστικό μάρκετινγκ, κ. α.

Για την υλοποίηση της δράσης είχε δημιουργηθεί μια κοινότητα μεντόρων που ανέλαβε να ενημερώσει τους μαθητές τόσο για τις προοπτικές εξέλιξης που υπάρχουν στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και πώς έχει αλλάξει η τοπική οικονομία και κοινωνία μέσα από τον Τουρισμό. Η κοινότητα αυτή αποτελούνταν από μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων τουριστικών επαγγελμάτων καθώς και από διαφορετικά τμήματα μιας ξενοδοχειακής μονάδας, έτσι ώστε να παρουσιάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές στο συγκεκριμένο κλάδο.

 

Στο σχολείο μας πιο συγκεκριμένα έγιναν τέσσερις συνεδρίες.

Καταρχάς, η κ. Μιράντα Κοφίνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου Βluegr Hotels & Resorts έκανε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση των επαγγελματιών που εργάζονται σε μια ξενοδοχειακή μονάδα. Τόνισε επίσης πόσο σημαντικό είναι στον τουρισμό να κάνεις κάτι που να σε διαφοροποιεί σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που μπορούν να έχουν οι τουρίστες στην χώρα και στην περιοχή μας.

Συνεχίσαμε με μια συνεδρία με την κ. Νίκη Σμυρνή με σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων,, μεταπτυχιακό στο Διεθνές Μάρκετινγκ, η οποία μετά από πολύχρονη εμπειρία στην βιομηχανία υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών, ασχολήθηκε με τον τουρισμό και ίδρυσε την πλατφόρμα Τravelgems. Εκτός από τις πληροφορίες για την δουλειά της, είπε στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι γι αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό να μελετούν τις διεθνείς τάσεις, να αρέσουν στους ίδιους τα ταξίδια και επίσης πολύ σημαντικό να θέλουν να φιλοξενήσουν και να μην βλέπουν τον τουρίστα μόνο σαν πορτοφόλι.

Ο κ. Γιώργος Παπαχρήστος μας μίλησε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, πόσο σημαντικό είναι να τολμάς, να λειτουργείς μέσα σε μια ομάδα, να οραματίζεσαι, να καινοτομείς, να προσπαθείς να στήσεις μια υπηρεσία με μεράκι και να ανταγωνίζεσαι την ποιότητα αλλά και είναι κανείς κοινωνικός, να κάνει γνωριμίες και φιλίες και να χτίζει ειλικρινείς σχέσεις. Ο κ. Παπαχρήστος είναι ιδρυτής της εταιρείας Toorbee η οποία αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην ασιατική ζήτηση και τη δυτική προσφορά, έχει κερδίσει βραβείο της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας στην Κίνα και διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και τη Σαγκάη.

Ο κ. Κώστας Πλακωτάρης μίλησε στους μαθητές σχετικά με τον τρόπο προώθησης των προϊόντων που παράγουμε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο από την Χίο που δημιουργεί φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και φουντουκοβούτυρο Kiss the Earth. Ο μέντορας εξήγησε πως με το internet πλέον μπορείς να έχεις ξεκάθαρη προβολή και καθημερινή επαφή με το κοινό, που ενδιαφέρεται να μάθει για εσένα.

 

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης αυτές τις μέρες δίνουν τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ άγχος από τους περισσότερους και πολύς κόπος. Ας τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Επίσης να τους ευχηθούμε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων, να κάνουν σωστές επιλογές. Τόσο εμείς οι καθηγητές, και περισσότερο οι γονείς, θα πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο να δούμε τις επιθυμίες, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας, αλλά και ποιες σχολές και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για τις σπουδές τους, προκειμένου να έχουν καλή επιτυχία στην ζωή τους γενικότερα.

 

 

Βιργινία Διαμαντή

Υποδιευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση